Virtual 7750 SR Available in 12.0.R4

Stoffen
Member
Posts: 125
Joined: 23 May 2014 05:32
Location: Norway

Re: Virtual 7750 SR Available in 12.0.R4

Post by Stoffen » 14 Mar 2017 05:18

Rickdatech wrote:
28 Feb 2017 15:38
Thank you zeips!!

I was able to set up a second 5 port card on card 1 mda 2. I just needed to add some adaptors to the qemu config page. Having a second mda expands the lab potentials greatly.

Any hints on how to slot a sonnet card in slot 2? It would be great to be able to set up api labs for training.
Hi.
To have a second slot (IOM/IMM) you need to change to distributed setup, using one VM for CPM/SFM and one VM per IOM/IMM.
This also requires a valid license.
Even if you have a license, I'm not sure if this will work in GNS3.
Would advise you to set it up in KVM/QEMU if you want to do it distributed.
[flash=]
Christoffer

Network System Expert Norway
Nokia SRA #265
Alcatel-Lucent SRC 3RP Certified #552
Alcatel-Lucent SRC NRS-2 Certified #1104
Huawei HCNP Routing & Switching certified
Cisco CCNP Certified
LinkedIN
[/flash]

cloughy1
Member
Posts: 9
Joined: 12 Nov 2013 19:45

Re: Virtual 7750 SR Available in 12.0.R4

Post by cloughy1 » 10 Sep 2017 07:59

Hi, trying to get a few 7750 devuices running in GNS3, i think im nearly there but when hitting the console connection, im getting the message

"Alcatel7750timos12.0R6-1" requires 2048MB of RAM to run but there is only 1747MB - 12.7% of RAM left on gns3vm"

Any ideas how to resolve? Is it something on the Virtual Machine, are there any changes i can make to any settings to get it to run? Is there an OS which will allow me to run MPLS / VPLS / VPRN for a max of maybe 8 devices around the 1700MB mark (that I can dowmnload for free?)

Stoffen
Member
Posts: 125
Joined: 23 May 2014 05:32
Location: Norway

Re: Virtual 7750 SR Available in 12.0.R4

Post by Stoffen » 12 Aug 2018 07:02

Hi, dont know if you have found the solution to this, but you only need to allocate more memory to your GNS3-VM in GNS3.
I've set mine to 12 Gigs.
[flash=]
Christoffer

Network System Expert Norway
Nokia SRA #265
Alcatel-Lucent SRC 3RP Certified #552
Alcatel-Lucent SRC NRS-2 Certified #1104
Huawei HCNP Routing & Switching certified
Cisco CCNP Certified
LinkedIN
[/flash]

Oneflame
Member
Posts: 3
Joined: 19 Sep 2018 12:18

Re: Virtual 7750 SR Available in 12.0.R4

Post by Oneflame » 19 Sep 2018 12:26

Hi guys, Can someone share with me and image of the 7750 SR so i can upload it in GSN3?

Stoffen
Member
Posts: 125
Joined: 23 May 2014 05:32
Location: Norway

Re: Virtual 7750 SR Available in 12.0.R4

Post by Stoffen » 20 Sep 2018 04:04

Oneflame wrote:
19 Sep 2018 12:26
Hi guys, Can someone share with me and image of the 7750 SR so i can upload it in GSN3?
Hi.
Images are subject to copyright and owned by Nokia, former Alcatel Lucent.
You should contact your Nokia representative to get the images you need.
[flash=]
Christoffer

Network System Expert Norway
Nokia SRA #265
Alcatel-Lucent SRC 3RP Certified #552
Alcatel-Lucent SRC NRS-2 Certified #1104
Huawei HCNP Routing & Switching certified
Cisco CCNP Certified
LinkedIN
[/flash]

Oneflame
Member
Posts: 3
Joined: 19 Sep 2018 12:18

Re: Virtual 7750 SR Available in 12.0.R4

Post by Oneflame » 20 Sep 2018 13:14

Stoffen wrote:
20 Sep 2018 04:04
Oneflame wrote:
19 Sep 2018 12:26
Hi guys, Can someone share with me and image of the 7750 SR so i can upload it in GSN3?
Hi.
Images are subject to copyright and owned by Nokia, former Alcatel Lucent.
You should contact your Nokia representative to get the images you need.
ok

EdHunter
Member
Posts: 5
Joined: 01 Apr 2015 07:47

Re: Virtual 7750 SR Available in 12.0.R4

Post by EdHunter » 04 Feb 2019 10:04

Hi @Stoffen

Have you had a chance to look at this or ever heard anyone else complaining about the same ?

I've got another setup where i use access ports this time and configure the same Lags on both sides. Again where there is sap Lags configured under the interfaces , i can't ping within a p2p interface, when i take the access ports out of the Lags the pings start working.

Just wondering if anyone came across this before ?

Thanks
Ed

Stoffen wrote:
17 Apr 2016 12:44
EdHunter wrote:Hi Guys ,

I'm having the same problem with LACP. When i assign the LAGs that i've created to the network ports , I can't ping the p2p interface although the LAGs are both up on each side and assigned on the both interfaces. When i take the ports out of the Lag and assign one of them each to the same interfaces, the ping starts working.

I can access to the ALU documentation, so can anyone point out where i can find necessary information that says LACP is not supported or there's limited support for that in VSR-OS release ? Release notes doesnt seem to say much.

Thanks
Ed
Hi.
Was looking for it, but unable to find the one with the limitations explained.
Here is the newly released VSR install guide, and the limitations in that one, does not mention LACP.
I haven't tested R14 vSIM yet, so cant tell if it will work or not..

https://infoproducts.alcatel-lucent.com ... 0Guide.pdf

Will look more thoroly for it tomorrow..

Stoffen
Member
Posts: 125
Joined: 23 May 2014 05:32
Location: Norway

Re: Virtual 7750 SR Available in 12.0.R4

Post by Stoffen » 05 Feb 2019 04:49

@EdHunter;
Just tested on SROS 16 in GNS3.

LAG with LACP
IES with sap lag.
Mode access, encap null

Result: 64 bytes from 192.168.1.1: icmp_seq=1 ttl=64 time=13.8ms.

If you are using KVM/QEMU with linux bridges, I know there is some issues with slow protocols, like LACP, that might cause issues for you.
OpenVSwitch or similar implementation on Linux might solve that headache.


Configuration, identical on both sides except for IP:

Code: Select all


*A:vSIM>config>lag# info 
----------------------------------------------
        mode access
        port-type hsmda
        port 1/1/1
        port 1/1/2
        lacp active administrative-key 10
        no shutdown
----------------------------------------------

*A:vSIM>config>lag# \configure service ies 1 
*A:vSIM>config>service>ies# info 
----------------------------------------------
            interface "ies1" create
                address 192.168.1.2/24
                sap lag-1 create
                exit
            exit
            no shutdown
----------------------------------------------

*A:vSIM# show router interface 

===============================================================================
Interface Table (Router: Base)
===============================================================================
Interface-Name                   Adm       Opr(v4/v6)  Mode    Port/SapId
   IP-Address                                                  PfxState
-------------------------------------------------------------------------------
ies1                             Up        Up/Down     IES     lag-1
   192.168.1.2/24                                              n/a
system                           Up        Down/Down   Network system
   -                                                           -
-------------------------------------------------------------------------------
Interfaces : 2
===============================================================================
*A:vSIM# ping 192.168.1.1 
PING 192.168.1.1 56 data bytes
64 bytes from 192.168.1.1: icmp_seq=1 ttl=64 time=13.8ms.
64 bytes from 192.168.1.1: icmp_seq=2 ttl=64 time=7.75ms.


[flash=]
Christoffer

Network System Expert Norway
Nokia SRA #265
Alcatel-Lucent SRC 3RP Certified #552
Alcatel-Lucent SRC NRS-2 Certified #1104
Huawei HCNP Routing & Switching certified
Cisco CCNP Certified
LinkedIN
[/flash]

Stoffen
Member
Posts: 125
Joined: 23 May 2014 05:32
Location: Norway

Re: Virtual 7750 SR Available in 12.0.R4

Post by Stoffen » 05 Feb 2019 04:57

And for the sake of the argument, changed from access to network, still encap null.
router interface test on both sides.

*A:vSIM>config>router>if$ info
----------------------------------------------
address 10.1.1.2/24
port lag-1
no shutdown
----------------------------------------------
*A:vSIM>config>router>if$ ping 10.1.1.1
PING 10.1.1.1 56 data bytes
64 bytes from 10.1.1.1: icmp_seq=1 ttl=64 time=9.58ms.
[flash=]
Christoffer

Network System Expert Norway
Nokia SRA #265
Alcatel-Lucent SRC 3RP Certified #552
Alcatel-Lucent SRC NRS-2 Certified #1104
Huawei HCNP Routing & Switching certified
Cisco CCNP Certified
LinkedIN
[/flash]

Stoffen
Member
Posts: 125
Joined: 23 May 2014 05:32
Location: Norway

Re: Virtual 7750 SR Available in 12.0.R4

Post by Stoffen » 06 Feb 2019 13:20

Just did a test on SROS 13.0.R10, and there I do have some issues.

* LAG will not turn Oper Up unless different LACP admin keys
* When LAG is up, I cant get IP connectivity.

I can see ARP from SR01 to SR02.
SR02 responds, but SR01 does not seem to pick up the reply.

After investigating, I see that both devices are insisting on using the same MAC for the interface.
Change mac on one side, it works.

I've seen this behaviour on SROS 14 -> but never on 13.
When using ordinary ports, they do not choose the same MAC.

Perhaps this explains your issue?

With lag:

Code: Select all

*A:SR01# show router interface "test" detail | match MAC 
MAC Address      : 96:2b:ff:00:01:42    Mac Accounting    : Disabled

*A:SR02# show router interface "test" detail | match MAC 
MAC Address      : 96:2b:ff:00:01:42    Mac Accounting    : Disabled
With single port:

Code: Select all

*A:SR01# show router interface "test" detail | match MAC 
MAC Address      : 0c:e6:85:fd:f8:03    Mac Accounting    : Disabled

*A:SR02# show router interface "test" detail | match MAC 
MAC Address      : 0c:e6:85:72:31:03    Mac Accounting    : Disabled
Turing the LAG into access mode, create an IES and bind it to the lag, and the same thing happens.

Code: Select all

*A:SR01# show router interface "ies1" detail | match ignore-case mac 
MAC Address      : 96:2b:ff:00:01:42    Mac Accounting    : Disabled

*A:SR02# show router interface "ies1" detail | match ignore-case mac 
MAC Address      : 96:2b:ff:00:01:42    Mac Accounting    : Disabled
Changing to single port SAP and it all changes:

Code: Select all

*A:SR01#  show router interface "ies1" detail | match ignore-case mac 
MAC Address      : 0c:e6:85:fd:f8:04    Mac Accounting    : Disabled

*A:SR02#  show router interface "ies1" detail | match ignore-case mac 
MAC Address      : 0c:e6:85:72:31:04    Mac Accounting    : Disabled
So, I urge you to check your MAC address'es...
[flash=]
Christoffer

Network System Expert Norway
Nokia SRA #265
Alcatel-Lucent SRC 3RP Certified #552
Alcatel-Lucent SRC NRS-2 Certified #1104
Huawei HCNP Routing & Switching certified
Cisco CCNP Certified
LinkedIN
[/flash]

Post Reply

Return to “7750 SR”