loopback0 interface

Post Reply
Enwary
Member
Posts: 19
Joined: 18 Jun 2018 05:35

loopback0 interface

Post by Enwary » 14 Jul 2018 09:54

hi all,,

My loopback0 interface is always down, any idea please how to bring it up.

command I used to configure :
> ip int loopback0 address 10.10.10.1 mask 255.255.255.0 admin-state enable

> sh ip int
Total 3 interfaces
Flags (D=Directly-bound)

Name IP Address Subnet Mask Status Forward Device Flags
--------------------------------+---------------+---------------+------+-------+---------+------
Loopback 127.0.0.1 255.255.255.255 UP NO Loopback
loopback0 10.10.10.1 255.255.255.0 DOWN NO unbound
vlan1 192.168.1.1 255.255.255.0 UP YES vlan 1

Could any one tell me please how to configure default gateway in order to access the switch from different subnet.

Many thanks..

devnull
Alcatel Unleashed Certified Guru
Alcatel Unleashed Certified Guru
Posts: 962
Joined: 07 Sep 2010 10:16
Location: Germany

Re: loopback0 interface

Post by devnull » 16 Jul 2018 07:42

Try Loopback0
(it's case sensitive)
Don't understand what you mean with Default Gateway.
You probably need to enable IP Interfaces in some vlans where you need to access the switch from.
Routing is as always
ip static-route 0.0.0.0/0 gateway 192.168.0.100

Enwary
Member
Posts: 19
Joined: 18 Jun 2018 05:35

Re: loopback0 interface

Post by Enwary » 16 Jul 2018 10:14

thanks for replay

I tried to configure Loopback0 interface as you advice (case sensitive) but the output was as below:

-> ip int Loopback0 address 10.10.10.1 mask 255.255.255.0 admin-state enable
ERROR: Cannot configure this parameter for Loopback0 interface


any idea please to solve this issue

thanks again

devnull
Alcatel Unleashed Certified Guru
Alcatel Unleashed Certified Guru
Posts: 962
Joined: 07 Sep 2010 10:16
Location: Germany

Re: loopback0 interface

Post by devnull » 16 Jul 2018 10:48

You have deleted your old loopback0 first??

Have you checked manual (Network Guide)

Configuring a Loopback0 Interface
Loopback0 is the name assigned to an IP interface to identify a consistent address for network
management purposes. The Loopback0 interface is not bound to any VLAN, so it always remains
operationally active. If there are no active ports in the VLAN, all IP interface associated with that VLAN
are not active. In addition, the Loopback0 interface provides a unique IP address for the switch that is
easily identifiable to network management applications.

This type of interface is created in the same manner as all other IP interfaces, using the ip interface
command. To identify a Loopback0 interface, enter Loopback0 for the interface name. For example, the
following command creates the Loopback0 interface with an IP address of 10.11.4.1:

-> ip interface Loopback0 address 10.11.4.1

Note the following when configuring the Loopback0 interface:
• The interface name, “Loopback0”, is case sensitive.
• The Loopback0 interface is always active and available.
• Only one Loopback0 interface per switch is allowed.
• Loopback0 address cannot be modified once it is configured.
• Creating this interface does not deduct from the total number of IP interfaces allowed per VLAN or
switch.
• To change the address, remove the interface using the no ip interface Loopback0 command and add it
again with the new address.

Enwary
Member
Posts: 19
Joined: 18 Jun 2018 05:35

Re: loopback0 interface

Post by Enwary » 17 Jul 2018 05:01

many thanks for your help

the problem is solved
my mistake was creating the interface with /24 mask

-> ip int Loopback0 address 10.10.10.1

Name IP Address Subnet Mask Status Forward Device Flags
--------------------------------+---------------+---------------+------+-------+ ---------+------
Loopback 127.0.0.1 255.255.255.255 UP NO Loopback
Loopback0 10.10.10.1 255.255.255.255 UP YES Loopback0


thanks again

Post Reply

Return to “OmniSwitch 6560”