EMP interface and routing

EMP interface and routing

Postby larsen » Wed Jul 24, 2013 1:29 am

Hi I have a SO6900 where I would like to manage the switch over the EMP interface instead of a normal port, for out of band management purposes.

I seem to fail in terms of getting a connection from something outside the the local subnet of the EMP interface.

So my question is can you use the EMP port for out of band managment ? You should be able to do that imho since there is a command to see what emp-routes you have in the machine.
However there is no way to configure emp-routes as I see it.

I'm a bit of a alcatel lucent noob so please bare with me =)

Below is my current config.
Code: Select all
mac-retention admin-state enable
mac-retention dup-mac-trap admin-state enable
mac-retention timer 30

! Configuration:

! Capability Manager:
! Multi-Chassis:
! Virtual Chassis Manager:
! Virtual Flow Control:
! Interface:
! Link Aggregate:
! VLAN:
vlan 1 admin-state enable

! Spanning Tree:
spantree vlan 1 admin-state enable

! Bridging:
! Port Mirroring:
! Port Mapping:
! IP:
ip service port 21 admin-state enable
ip service port 22 admin-state enable
ip service port 23 admin-state enable
ip service port 80 admin-state enable
ip service port 123 admin-state disable
ip service port 443 admin-state enable
ip interface emp address X.X.X.X mask 255.255.255.0

! IPv6:
! IPSec:
! IPMS:
! AAA:
aaa authentication console "local"
aaa authentication telnet "local"


! NTP:
! QOS:
! Policy Manager:
! VLAN Stacking:
! ERP:
! MVRP:
! LLDP:
! UDLD:
! Server Load Balance:
! High Availability Vlan:
! Session Manager:
! Web:
! Trap Manager:
! Health Monitor:
! System Service:
! SNMP:
! BFD:
! IP Route Manager:
ip static-route 10.10.48.0/22 gateway X.X.X.X metric 1
ip static-route 172.0.0.0/12 gateway X.X.X.X metric 1

! VRRP:
! UDP Relay:
! RIP:
! OSPF:
! ISIS:
! IP Multicast:
! DVMRP:
! IPMR:
! RIPng:
! OSPF3:
! BGP:
! Netsec:
! Module:
! RDP:
! DA-UNP:
! DHL:
! Ethernet-OAM:
! SAA:
! SPB-ISIS:
! SVCMGR:
! LDP:
larsen
Member
 
Posts: 4
Joined: Wed Jul 24, 2013 1:22 am

Re: EMP interface and routing

Postby benny » Wed Jul 24, 2013 5:30 am

You can use the static-route command, but you can't specify a default route that goes through EMP.

B
Regards,
Benny

Please note that at no time I will provide you with AOS releases. Kindly contact your Business Partner or Alcatel-Lucent for that.

Official Alcatel-Lucent OmniSwitch documentation available at:
Alcatel-Lucent Resource Library

DokuWiki
User avatar
benny
Alcatel Unleashed Certified Guru
Alcatel Unleashed Certified Guru
 
Posts: 705
Joined: Sat Oct 20, 2007 11:51 am

Re: EMP interface and routing

Postby larsen » Fri Jul 26, 2013 1:57 am

That is what I have tried but nothing get's routed out from the interface since the routing table is empty.


show ip routes

+ = Equal cost multipath routes
Total 1 routes

Dest Address Gateway Addr Age Protocol
------------------+-------------------+----------+-----------
127.0.0.1/32 127.0.0.1 2d21h LOCAL

show ip emp-routes

+ = Equal cost multipath routes
Total 3 routes

Dest Address Subnet Mask Gateway Addr Age Protocol
------------------+-----------------+-----------------+---------+-----------
10.10.48.0 255.255.252.0 172.18.237.1 2d21h STATIC
172.0.0.0 255.240.0.0 172.18.237.1 2d21h STATIC
172.18.237.0 255.255.255.0 172.18.237.30 2d21h LOCAL

But I can't ping anything on the 10.10.48 network or the 172.0.0.0/12 network. The packet doesn't go thru.

// Andreas
larsen
Member
 
Posts: 4
Joined: Wed Jul 24, 2013 1:22 am

Re: EMP interface and routing

Postby benny » Fri Jul 26, 2013 8:23 am

Does your gateway receive the request?

B
Regards,
Benny

Please note that at no time I will provide you with AOS releases. Kindly contact your Business Partner or Alcatel-Lucent for that.

Official Alcatel-Lucent OmniSwitch documentation available at:
Alcatel-Lucent Resource Library

DokuWiki
User avatar
benny
Alcatel Unleashed Certified Guru
Alcatel Unleashed Certified Guru
 
Posts: 705
Joined: Sat Oct 20, 2007 11:51 am

Re: EMP interface and routing

Postby larsen » Mon Jul 29, 2013 12:28 am

I can telnet from the gateway ( another router ) to the EMP interface. I haven't on the router itself yet. But I plan on doing that if I can't get this to work soon.

// Andreas
larsen
Member
 
Posts: 4
Joined: Wed Jul 24, 2013 1:22 am

Re: EMP interface and routing

Postby benny » Mon Jul 29, 2013 2:34 am

Andreas,

For me your issue sounds like a routing issue. Please verify if the request to reach the client in 10.x segment gets received by that client and what happens to the response. If your client doesn't receive the request, there will obviously be no response.

You can use "debug ip packet start timeout 30" and then issue the ping attempt from your OS6900 to do initial troubleshooting. (The output on your console will automatically end after 30 seconds)

B
Regards,
Benny

Please note that at no time I will provide you with AOS releases. Kindly contact your Business Partner or Alcatel-Lucent for that.

Official Alcatel-Lucent OmniSwitch documentation available at:
Alcatel-Lucent Resource Library

DokuWiki
User avatar
benny
Alcatel Unleashed Certified Guru
Alcatel Unleashed Certified Guru
 
Posts: 705
Joined: Sat Oct 20, 2007 11:51 am


Return to OmniSwitch 6900

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests

Creative Commons License
AlcatelUnleashed by AlcatelUnleashed is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Unported License.
Based on a work at www.AlcatelUnleashed.com.
AlcatelUnleashed is NOT affiliated with or endorsed by Alcatel-Lucent.
Contact: info at alcatelunleashed.com
RSS FEED