switch replacement - SNMP problem ?

Post Reply
fripouille
Member
Posts: 1
Joined: 21 Oct 2011 09:51

switch replacement - SNMP problem ?

Post by fripouille » 07 Feb 2017 12:16

Hello,

I had to make a switch replacement (6224) by a 6450. Only now, the OmniVista software installed on the site no longer sees the switch in question.
I kept the same IP address for the switch. I think I have the right configuration snmp (??) but the switch icon remains red ...
Not knowing the software, is there a special manipulation so that it passes again the icon of the switch in green?

By chance, would you have an example of snmp v2 configuration for the switch (AOS version 6.7.1 R02)?

Thanks in advance for your help.

devnull
Alcatel Unleashed Certified Guru
Alcatel Unleashed Certified Guru
Posts: 837
Joined: 07 Sep 2010 10:16
Location: Germany

Re: switch replacement - SNMP problem ?

Post by devnull » 08 Feb 2017 05:07

The SNMP Config should be same for all AOS6 switches,
example
aaa authentication snmp local
user snmpv2user password somecrypricPWtonotuselogin read-only all no auth
user snmpv3user password abcd1234 md5+des read-write all
snmp community map "public" user "snmpv2user" on
snmp security authentication set

-> SNMPv3 for write, snmpv2 read-only with community "public"

If you want snmpv2 read and write (think about the security DO NOT DO THAT PLEASE) it should be:

aaa authentication snmp local
user snmpv2write password somecrypricPWtonotuselogin read-write all no auth
user snmpv2read password somecrypricPWtonotuselogin read-only all no auth
snmp community map "private" user "snmpv2write" on
snmp community map "public" user "snmpv2read" on
snmp security no security

Test your snmp on the swith with a tool e.g. Paessler SNMP Tester https://www.paessler.com/tools/snmptester
If that work see that you have the correct snmp profile in OV, probably best to delete the old device and rediscover it with omnivista

Post Reply

Return to “OmniVista 2500/2700 v3.4 and older”